Награда на Solvay “Химия за бъдещето” отдава признание на  големи научни открития

Solvay Prize

Наградата на Solvay “Химия за бъдещето”  за 2020 г. се присъжда на Каролин Бертоци, професор по химия в Станфордския университет (САЩ), за нейното откритие за биоортогонални химични реакции, които могат да се извършват в живите клетки и организми. Тези реакции могат да се използват за маркиране на специфични молекули в клетките за изобразяване, за идентифициране на целта на лекарствата и създаването на биотерапевтици от следващо поколение. Те също помагат за диагностициране и лечение на заболявания в дългосрочен план, особено при рак и инфекциозни заболявания.

 

Наградата на Solvay „Химия за бъдещето“ отдава признание на големи научни открития с потенциал да допринесат за химията на утрешния ден и да спомогнат за прогреса на човечеството. Създадена през 2013 г., наградата на Solvay „Химия за бъдещето“ увековечава дългогодишната подкрепа на Ернест Солвей и страстта му за научни изследвания. Нашата цел е да затвърдим основните изследвания и да подчертаем съществената роля на химията, както като наука, така и като индустрия, за подпомагане решаването на някои от най-належащите проблеми в света. На всеки две години най-обещаващият проект получава награда от 300 000 евро. Наградата на Solvay бе присъдена за пръв път на професор Питър Г. Шулц, през 2015 г. на професор Бен Феринга (Нобелова награда за химия за 2016 г.) и на професор Сусуму Китагава през 2017 г.

 

Илхам Кадри и Жан Мари Солвей: Какво представлява наградата на Solvay?

 

Процес на подбор

Кой може по-добре да отличи най-ярките умове на утрешния ден от най-изявените учени днес. Те идват от престижни научни институции, химически асоциации, бивши и настоящи консултативни комитети, научни комитети по химия на международните институти на Solvay. Те включват предишни лауреати на наградата, гости на конференциите на Solvay за химия и други изявени личности.

Видният комитет по номинациите първо предлага външни кандидати, чиито постижения в областта на химията - биохимия, наука за материалите, мека материя, биофизика и химическо инженерство - ще дадат вид на химията на бъдещето.
След това, от този списък с кандидати, международното жури избира победителя за наградата "Химия за бъдещето".

 

Запознайте се с журито

Solvay-Prize-Jury
Отляво надясно: проф. Пол Чайкин, проф. Ан Де Вит, проф. Жан-Мари Лен, проф. Джералдин Ричмънд, проф. Алан Ферщ, проф. Сусуми Китагава, д-р Патрик Маестро, проф. Хакан Венерстрьом 
 

Хакан Венерстрьом, председател на журито, е професор по теоретична и физическа химия в университета в Лунд (Швеция). Професор Венерстрьом е бивш председател на журито за Нобелова награда по химия.

Пол Чайкин, професор по физика в Нюйоркския университет (САЩ), специализира във физиката на твърдото тяло, в частност меката материя.

Алън Ферщ, химик в лабораторията по молекулярна биология и почетен професор в катедрата по химия в университета в Кеймбридж (Великобритания). Професор Ферщ работи върху сгъването на протеини и е широко смятан за един от основните пионери в областта. 

Жан-Мари Лен, професор в Institut d'Etudes Avancées de l'Université de Strasbourg и почетен професор в Collège de France в Париж. Професор Лен, ранен новатор в областта на супрамолекулната химия, получи Нобелова награда за химия за синтеза на криптанд.

Сусуму Китагава, уважаван професор от Института за усъвършенствани изследвания на Университета в Киото и директор на Института за интегрирани науки за клетъчните материали към университета в Киото. Професор Китагава е пионер и водещ учен в областта на металните органични конструкции (MOF). Той бе удостоен с третата награда на Solvay “Химия за бъдещето”.

Джералдин Ричмънд, председател по наука и професор по химия в Университета на Орегон (САЩ). Професор Ричмънд провежда фундаментални изследвания, за да разбере химията и физиката на сложни повърхности и интерфейси.

 

Запознайте се със съветниците от научните кръгове на Solvay:

Ан Де Вит, професор в катедрата по химия в Université Libre de Bruxelles (Белгия). Тя е научен секретар на Международния научен комитет по химия на Международния институт на Solvay по физика и химия.

Патрик Маестро, член на Académie des Technologies във Франция и научен директор на Solvay, беше в началото на създаването на няколко съвместни екипа между Solvay, CNRS и университети в цял свят.