Академия „Иновация в действие” дава знания и умения в областта на иновациите

„Мениджър на годината 2014” Спирос Номикос ще бъде ментор на победителя от конкурса на Академията

  Innovation in action Logo Click to enlarge
През януари 2015 г. на пресконференция в София официално бе даден стартът на Академия „Иновация в действие”. В това издание Спирос Номикос, изпълнителен директор на „Солвей Соди“ и “Мениджър на годината 2014”, ще бъде ментор на победителя в Академията.
“От самото си създаване преди 152 години до днес групата “Солвей” се развива благодарение на приложими и устойчиви иновации. От опит знаем, че нагласата, знанията и уменията в тази област са критично важни, особено за младите хора. Моят менторски ангажимент е чест и отговорност. Ще отправя покани и към други опитни колеги, които да подкрепят с менторство отличените в Академията”, сподели г-н Номикос.
“Иновация в действие” е нетрадиционна Академия. На всяка стъпка от проекта добавяме стойност за участниците”, подчерта Анелия Димова, директор “Човешки ресурси” в “Солвей Соди”, и представи осите, по които Академията подкрепя младите хора да развият умения за приложни иновации.

Ориентация за кариерния потенциал в областта на иновациите
Всеки кандидат за тазгодишното издание на Академията ще получи персонален доклад за своя потенциал. Докладът стъпва върху стандартизиран тест за изследване на кариерните мотиватори, предоставен от Съюза на психолозите в България. Желаещите могат да попълнят теста и да кандидатстват в Академията до 10 март 2015 г. на сайта на инициативата http://innovationinaction.eu/.

Споделени практики за устойчиви иновации 
Паралелно, отворени семинари за всички заинтересовани към участие в Академията ще бъдат проведени в София и Варна в края на февруари 2015. На тях практици в областта на иновациите ще споделят структурирано знание и опит. Записи на семинарите ще бъдат публикувани в сайта на инициативата.

Структурирани знания и умения за развитие на приложими иновации
В сърцето на Академията е поредицата работилници по иновации, провеждани от The Business Institute като партньор на инициативата. Те ще се състоят в периода март – април 2015 г. В тях фасилитатори и гост-говорители – практици ще обучават младите хора на концепции и бизнес инструменти за генериране и управление на иновации. Участниците имат ангажимент да разработят идеите си в проекти за реализация.

Продължаващо обучение в областта на иновациите
Академия “Иновация в действие” завършва с конкурс, в който ще бъдат оценени проектите на участниците, развити по време на работните сесии. Авторите на трите най-добри проекта ще получат като награди допълнителни възможности за обучение:
    o Първа награда е пълна стипендия за лятна програма в Solvay University в Брюксел през август 2015;
    o Втора награда е пълна стипендия за магистратура „Иновации, предприемачество и финанси” във ВУЗФ, която стартира през ноември 2015;
    o Трета награда е пълна стипендия за курс по иновации на The Business Institute. 
Наградените ще бъдат определени от жури с почетен председател Н.П. Аник Ван Калстър, посланик на Кралство Белгия в България, и председател г-н Спирос Номикос, изпълнителен директор на “Солвей Соди”.

Менторство и подкрепа за развитие на приложни иновации
Отличените в Академия “Иновация в действие” ще получат и менторство за период от шест месеца. Ментор на участника с първа награда ще бъде г-н Номикос. 
Академия “Иновация в действие” е отворена за всички студенти или завършилите през последните 5 години висше образование. Темите на второто издание на Академията са: устойчиво развитие на средата около нас; здравословен живот и безопасност; технологични иновации за устойчиво развитие.