Млади предприемачи дадоха ценни примери от света на приложимите иновации

“Солвей Соди“ организира отворен семинар в София в рамките на Академия “Иновация в действие”

  Innovation in action Logo Click to enlarge
19 февруари 2015 г., София.Академия “Иновация в действие” проведе отворен семинар на тема “Приложими иновации – знание и примери от България” в София. Лекциите имаха цел не само да вдъхновят, но и да подготвят младите хора да създават и развиват устойчиви иновации. На събитието бяха представени и възможностите за безплатно участие в Работилниците по иновации на Академията през март и април. Kандидатстването по проекта е активно до 10 март на уеб адрес www.innovationinaction.eu.
Семинарът може да бъде гледан онлайн на следния уеб адрес:

Отвореният семинар беше първата обучителна част в Академията. Основните теми, включени в програмата, бяха:
• Какво е иновация и какво не е? Защо създаването на иновации е по-лесно, отколкото изглежда?
• Типове иновации и тяхната приложимост в практиката.
• Примери от реалната практика. Защо и в България може да се случат? Къде е разковничето на добрата идея и успешната реализация?

Участници в отворения семинар в София бяха Спирос Номикос, изпълнителен директор на “Солвей Соди“ и Мениджър на годината за 2014 г., Анелия Димова, директор „Човешки ресурси” на „Солвей Соди”, Цветелина Тенева, съосновател на The Business Institute, Христо Алексиев, предприемач, основател на Playground Energy, и Делчо Делчев, съосновател на сдружение „Трансформатори“. 

Г-н Номикос сподели примера на групата „Солвей” в иновациите: „Не е случайно, че именно „Солвей Соди” стартира „Иновация в действие”. Като част от групата „Солвей” иновациите са част от нашето ДНК. Компанията дава началото си от малък семеен бизнес в Белгия. Създадена е от 20-годишния тогава Ернест Солвей, който изобретява нов метод за промишлено производство на калцинирана сода, без която днес нямаше да имаме стъкло. Ернест Солвей е човек с дух и упоритост да опитва отново и отново да се учи от грешките си и да търси начин да направи нещата по-добре. Винаги е подкрепял както научните, така и социалните иновации. През 1903 г. г-н Солвей създава Solvay Business School, инициира световни конференции по физика. Най-известната от тях се провежда през 1927 г., когато 17 от 29-те участници са носители на Нобелова награда. Разбира се, не е нужно да бъдеш Нобелов лауреат, за да си иновативен. Да имаш добри идеи, обаче, не е достатъчно. Реализацията на идеите е много важна. Това е сложен процес, който изисква различни ресурси и много добро планиране. Ето защо основната цел на нашия образователен проект е да се научим как новите добри идеи да стават реалност”. 

„Говорейки за иновации, бих искала да дам пример с един от последните такива проекти, с които компанията ни се гордее. Това е създаването на соларния самолет, наречен „Solar Impulsе”. „Солвей” е водещ партньор в този проект и в началото на март т.г. самолетът ще направи своя първи околосветски полет, без да използва капка гориво. Целта на този полет е трупането на знания, основно научни, но и практически, а след това анализирането на резултатите да бъде приложено на практика. По аналогичен начин се надявам, че „Иновация в действие”, давайки допълнителни знания, умения и ценни контакти на участниците в проекта, ще допринесе светът да стане по-добро място за живот”, сподели Анелия Димова.

„Думата „иновация” става все по-модерна и за това има причина. Животът ни става все по-забързан, всичко около нас се променя непрекъснато. Това означава, че иновациите днес вече са ежедневие – факт, който изглеждаше невероятен преди 10 години. Още повече, за разлика от откритията, които се случват рядко и на малко хора, всеки от нас във всеки един момент може да създаде иновация. Достатъчно е да има знанията, уменията и вдъхновението да сътвори нещо ново”, каза Цветелина Тенева.

Конкретни примери от света на иновациите сподели Делчо Делчев, един от основателите на сдружение „Трансформатори” - общност от млади архитекти, които искат да преобразуват средата, в която живеем. Те трансформират обичайни елементи от околната среда, така че да са по-красиви, по-удобни и по-функционални. За своята идея в полза на града сдружението привлича млади доброволци.

“Един от нашите популярни проекти е „Театър на улицата”. През 2009 г. започнахме да изрисуваме електрическите табла в София. Намерихме художници, които се занимават с това и завършихме около 100 такива табла. Бройката не е толкова голяма, колкото се радваме на победата, която отбелязахме – над безхаберието и скептицизма у хората. Успяхме да превърнем рисуването върху елетрическите кутии в модел, който се пренесе върху целия град. Това несъмнено ни отне време и много работа, както се случва и с другите наши проекти. Иновациите минават през много етапи, така че са нужни воля и упоритост, за да се извърви пътят към тяхната реализация”, сподели г-н Делчев.

Христо Алексиев, съосновател на „Playground Energy”, даде примери защо и как се развиват иновации в България: „Много ни допадна идеята да се опитаме да „съживим” детската площадка, която след 80-те години спря да се използва от децата, чието внимание беше превзето от електронните медии и устройства. Този факт, в комбинация с лоши хранителни навици, води до основен проблем – наднорменото тегло. Начинът да върнем децата към забравената от тях площадка, беше да използваме кинетичната енергия, която те произвеждат, докато играят и да я превърнем в електрическа. Така успяваме да ги забавляваме допълнително, карайки уредите за игра да светят и да издават звуци. Най-голямата награда за нас беше да видим как деца се редят на опашка, за да използват площадките, които изградихме”.

Като част от академия „Иновация в действие” отворен семинар се проведе и в гр. Варна. В него участие взе отново Спирос Номикос, както и Магдалена Михалева, продуктов дизайнер, автор на проекта “Детска площадка от рециклирани материали” – първа награда в Академия “Иновация в действие`2012-2013“, и Пламен Борисов, отговорен за иновационния процес и заместник производствен директор на “Солвей Соди“ и филиали.