Inauguration-bulgaria

Девня, 19 юни 2015. Днес „Солвей Соди” откри официално нова вакуумна дестилационна инсталация в завода си в Девня.

На церемонията присъства министър-председателят на Република България Бойко Борисов, посланикът на Кралство Белгия Н.Пр. Аник Ван Калстър, министърът на околната среда Ивелина Василева, заместник-министърът на енергетиката Николай Николов, областният управител Стоян Пасев, кметът на Варна Иван Портних, кметът на Девня Атанас Кузев, депутати, официални представители на националните синдикални организации,  на акционерите, обществеността, институциите и фирмите, участвали в изграждането на дестилационната група. 
   
Свещенослужители от Варненската и Великопреславска митрополия с благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан отслужиха водосвет за освещаване на новата инсталация. Министър-председателят поздрави акционерите на „Солвей Соди” за реализирането на тази голяма инсталация. Подчерта, че се радва да открива през няколко години в един и същи завод толкова мащабни и екологосъобразни инвестиции. Премиерът преряза тържествено лентата заедно с Ивелина Василева, Н.Пр. Аник Ван Калстер, Кристоф Клемант, президент на „Калцинирана сода и деривати“ в „Солвей” и Бурхан Ергене, председател на химическа група „Шишеджам”. 

Кристоф Клемант коментира: „Устойчивостта и конкурентноспособността са от огромно значение за бизнеса с калцинирана сода на Солвей. Тази инвестиция представлява още една стъпка напред в нашата стратегия за увеличаване конкурентноспособността на дейностите ни, свързани с калцинираната сода. В този контекст подсилването на разходната ефективност на завода в Девня, който е най-големият в Солвей за производство на синтетична калцинирана сода, е от ключово значение и ще допринесе за осигуряване на стабилност и качество на доставките за нашите клиенти в дългосрочен план. Ние сме в процес на постоянен прогрес и непрекъснато подобрение с цел изграждане на по-устойчив и конкурентен бизнес с калцинирана сода“.
 
Изпълнителният директор на „Солвей Соди“ Спирос Номикос добави: „Изграждането започна през ноември 2013 г. и бе финализирано съвсем скоро с отлични резултати по безопасност, както за нашите служители, така и за подизпълнителите. След пуска на новата инсталация очакваме да намалим значително консумацията на пара, което ще доведе до по-ниска консумация на твърдо гориво и емисии на СО2 в ТЕЦ „Девен“. Бихме желали да благодарим на нашите акционери „Солвей“ и „Шишеджам“ за постоянната им подкрепа, както и на всички институции, партньори и на колегите, които, всички заедно, стъпка по стъпка, правят завода в Девня един от най-конкурентноспособните в световен мащаб“.