PR-Bulgaria-Manager-of-the-year

Девня, 29 октомври 2014 г.:Спирос Номикос, изпълнителен директор на "Солвей Соди" АД, е победител в тазгодишния, седми поред конкурс „Мениджър на годината ”, организиран от сп. "Мениджър" в партньорство с „Делойт България". „Мениджърът на годината 2014“ бе обявен на заключителна церемония в Софийската опера и балет. Пликът с името на Спирос Номикос бе отворен от президента на Република България Росен Плевнелиев, който му връчи и наградата – кристална статуетка.

"Сигурен съм, че "Мениджър на годината" ще продължи да събира бизнес елита на България за поколения напред. Конкурсът се превърна не само в добра традиция, но и в мерило за състоянието на българската бизнес среда и култура и за корпоративната социална отговорност", заяви държавният глава в приветственото си слово. "Повече от всякога имаме нужда от успешни компании, управлявани от можещи мениджъри, които задават вярната посока и движат страната напред. Успешните мениджъри знаят колко важни са хората, а успехът на всеки проект зависи от ангажираността, всеотдайността и лоялността на участващите в него“, отбеляза още президентът Росен Плевнелиев.

"Като се върна в завода в Девня, ще кажа на колегите „Екипът ни спечели приза „Мениджър на годината“!“. Приемам тази награда като голямо признание, точно в годината, когато честваме 40-годишния юбилей на „Солвей Соди“, бяха първите думи на Спирос Номикос, веднага след като вдигна кристалната статуетка. „Идеята да участваме в този конкурс дойде след разговор за безопасност и корпоративна социална отговорност, за резултати и, най-общо, за подхода, по който извършваме нашите дейности, подход който се казва „Solvay way”. Решихме да участваме, защото за нас – ръководството, служителите и акционерите „Солвей“ и „Шишеджам“ конкурсът е една добра възможност да покажем какво сме постигнали до днес“, продължи той.

"Не е лесно да сравниш всеки от финалистите в челната десетка, но всички ние споделяме сходни ценности като уважение към хората и етично поведение. В България искрено се възхищавам на хора, които са създали бизнес, освен че са мениджъри. Наистина вярвам, че всички ние десетимата и още много други в страната заслужаваме тази награда", обърна се той към останалите 9 финалисти в конкурса.

Конкурс  „Мениджър на годината”:63-ма висши мениджъри участваха в тазгодишното, седмо поред издание на конкурса  „Мениджър на годината” – единственият конкурс у нас, в който няма жури, а световно известната консултанстка компания „Делойт” по своя, специално разработена, методология отсява най-добрите кандидати. Обществен съвет валидира резултатите. Общественият съвет на конкурса „Мениджър на годината 2014” единодушно прие, че методологията на „Делойт България” за оценка на участниците в конкурса е приложена правилно и резултатите на финалистите са определени безпристрастно. Тодор Тодоров, директор финансово консултиране на „Делойт България” обясни методологията на конкурса: „Крайната оценка е резултат от три категории. Първата е финансовите резултати с тегло 50%, управленските практики са 40% от оценката и 10% са свързани с оценка на личностните качества на участниците”.

„СОЛВЕЙ СОДИ“, Девня, е един от най-големите заводи в света за синтетично производство на калцинирана сода, произвежда и сода бикарбонат.Той е приемник на първия девненски содов завод, пуснат в експлоатация през 1954 г.През 2014 година „Солвей Соди“ АД и неговите филиали „Девен“, „Провадсол“ и „Девня Варовик“ гордо отбелязват 60 години содово производство в Девня, 60 години производство на разсол в Провадия, 40 години от изграждането на девненския Нов содов завод и 40 години производство на варовик в кариера „Люляка“.

Днес 98 % от капитала на дружеството принадлежи на „Солвей Шишеджам Холдинг“. Калцинираната сода служи за производството на стъкло, детергенти и химически продукти, а содата бикарбонат обслужват пазарите на хранителни продукти, животинско хранене, пречистване на димните газове и здравеопазването.