Дни за доброволчество в Солвей в България

Седмицата от 11 до 16 октомври 2021 г. беше изпълнена със събития, посветени на биоразнообразието, в заводите на Солвей в България.
За участието си в Дните за доброволчество подготвихме доста дейности - онлайн (поради ситуацията с COVID), както и присъствени, при спазване на всички превантивни мерки.

Какво направихме Заедно за природата в основната седмица от събития:

1. Засадихме дръвчета в Аспарухово, като част от инициативата „Засади дърво, направи добро“
  2. Конструирахме специални къщички за прилепи с модерен, красив и удобен еко дизайн, създаден от нашите инженери. Помогнаха ни доброволците от НПО „Зелени Балкани“. Поставихме къщичките за прилепи в училището в Девня и парка в Чернево. Дори и дъждът спря за това специално събитие :).
  3. Организирахме презентации от доброволци, наши служители, за прилепите – колко са важни за природата, къде живеят, с какво се хранят (не всички от тях са вампири, между впрочем :). Децата, както винаги, бяха страхотни – участваха активно, задаваха много въпроси, но и се оказаха доста добре информирани по темата. Направихме 4 онлайн презентации пред 120 деца от училището в Девня. В Чернево имахме възможност за присъствени презентации пред 25 деца от местното училище. Живият контакт с децата беше невероятен.
  4. Сглобявахме къщички за птици в домовете си – някои от доброволците заедно с децата  и внуците си. Поставихме къщичките на различни локации.
  5. Направихме специални хранилки за патици и яребици в Провадсол.
  6. Проведохме онлайн презентация за важността на пчелите. Наш лектор беше пчеларят, в чийто пчелин Солвей Соди осинови кошер през м. юни. 50 служители получиха бурканчета с мед от "нашия" кошер.
    ​​​​​​
    Дейностите в подкрепа на биоразнообразието в заводите на Солвей продължиха през м. ноември и декември.
  7. 7.    Колеги от Провадсол и Солвей Соди засадиха дръвчета на територията на Провадсол.
  8. 8.    Поставихме началото на нашите лавандулови градини. Засадихме лавандула в Солвей Соди и в Девня Варовик.
  9. За началото на м. декември е предвидено зарибяването на р. Провадийска.

Благодарим на всички колеги, които участваха в Дните за доброволчество на Група Солвей през 2021 г. Ентусиазмът, голямото желание, емоциите и трудът, които влагате, в повечето случаи заедно със семействата си, са впечатляващи. Кратката равносметка е красноречива: в инициативите до момента са се включили над 170 колеги от нашите дружества, 140 ученици от Девня и Чернево и 2 доброволци от неправителствената организация "Зелени Балкани".

Отново доказахме, че Заедно можем да направим много, този път за природата!

Lavender planting