Фондът за солидарност на Солвей подаде ръка в помощ на област Варна, България, която пострада тежко от втората вълна на COVID-19. С дарение на стойност 100 000 евро, допринесохме за бързото създаване на специализирано медицинско отделение, което да посрещне спешните нужди на местната общност и да спасява живот.

В късната есен на 2020 г. активните случаи на пациенти с COVID-19 във Варненска област се увеличиха драстично и много бързо в периода от средата на октомври до средата на ноември. Областният управител на Варна, Стоян Пасев, незабавно отправи спешен апел за разкриването на допълнителни болнични ресурси. Оказа се, че болницата в Девня – град, в който е разположен заводът за калцинирана сода на Солвей в България – може се окаже бързо и подходящо решение, но… се нуждаеше от ремонт. Местните власти не разполагаха с необходимите ресурси, затова се обърнаха за подкрепа към бизнеса и в този момент се включи Група Солвей, която присъства в региона от 1997 г.    
„Когато кметът на Девня се обърна към мен с молба за обновяване на отделение в болницата за КОВИД пациенти, веднага отправих искането към Фонда за солидарност на Солвей. Буквално на следващия ден получихме одобрението от главния изпълнителен директор на Солвей, г-жа Кадри, от г-н Алард, президент на фондация "Крал Бодуен" и г-н Журкен, президент на Фонда за солидарност на Солвей.“, обяви Спирос Номикос, генерален мениджър на Солвей за България. 

Дарението от Фонда на стойност 100 000 евро осигури:

  • Възнагражденията на 18 души медицински персонал за 3-месечен период;  
  • Медицинско оборудване: апарат за рентген, система за подаване на кислород и др.;
  • Ремонт и обзавеждане на болнични стаи и други помещения.  

Проектът беше осъществен за по-малко от месец усилена работа, като първите пациенти постъпиха в отделението в началото на месец декември.

„Към момента през отделението са преминали 50 пациента. 35 от тях вече са излекувани и изписани.“, сподели д-р Йордан Иванов, завеждащ КОВИД отделението в МБАЛ-Девня. „Искам да изкажа огромната си благодарност към Фонда за солидарност на Солвей и към местната управа, които оказаха огромна помощ за възстановяването и започването на работа на новото КОВИД отделение.“  
 

https://youtu.be/ID6Qt6w3P7A